Hafta İçi Hergün : 07:30-19:00

OKULA UYUM REHBERİ

 

Hepimiz için en kıymetli varlıklarımız çocuklarımızı odağımıza alıp ‘Bu okul çocuklara iyi gelecek ‘ diyerek öğrenme yolculuğumuza çıktık .Eğitim bilimleri ve teknolojideki gelişmeler ile öğrencilerimizin potansiyellerini en iyi şekilde kullanarak gelişmeleri, öncelikle kendilerini geliştirerek mutlu bir birey sonrasında da lider ve etkili bir dünya vatandaşı olmaları yolunda uzman kadromuzla 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı’ na başlayacak olmanın heyecanı içindeyiz.

Okulumuza güvenerek çocuğunuzu ,onun eğitimini bize emanet ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Öğrencimizin okula uyumunun daha etkili gerçekleşebilmesi için siz değerli velilerimiizn katkısına önem veriyoruz.

Okul ve aile çocuğun eğitiminde çok önemli iki husustur. Çocuk anaokuluna başlayarak; aile ve ev ortamının dışında yeni ve karmaşık bir sosyal çevreye girerek birey olarak topluma açılmaya başlamaktadır. Anaokuluna başlama hem aile hem de çocuk için çok önemli bir ilk adımdır.

Öncesinde kural ve sınır öğretilen, sabretmeyi ve beklemeyi öğrenen ve anne ile bağımlılık ilişkisi yerine bağımsızlık özelliğini kazanan bir çocuk okula başlama konusunda çok sorun yaşamayacaktır. Çocukların büyük bir kısmı kolaylıkla uyum sağlarken, bir kısmının uyum sağlaması zaman alacaktır. Okulun ilk günlerinde bazı sorunların yaşanması doğaldır.

· Anaokuluna başlarken, zihinsel olarak hazır olmanın yanında sosyal ve duygusal olarak da hazır olması büyük önem taşır.

· Çocuğun okul başlamadan önce anaokulunu gezip görmesi tanıması çok önemlidir.

· Çocuğunuza artık büyüdüğünü ve anaokuluna giderek eğlenceli yeni bilgiler öğreneceği, oyunlar oynayabileceği arkadaşlarının olacağı anlatılmalıdır. Ancak abartılmış ve yanlış bilgiler verilmemelidir. Aksi durumda çocuk kendisine anlatılanları okulda bulamadığında okula güveni kalmayacaktır.

ANAOKULUNA BAŞLARKEN

· Uyum süresince, çocuğunuzun okula başlamasını tüm aile üyelerinin desteklemesini sağlayın.

· Aile olarak net ve kararlı olun.

· Uyum sürecinin zarar görmemesi açısından çocuğunuza, onu bırakıp gideceğiniz duygusunu yaşatmayın. Bu yüzden ‘Sen artık büyüdün, seni okuluna bırakmaya

gideceğiz. ;’ ifadelerini kullanmak yerine ‘Oyun oynayacağın yere gideceğiz. ‘ ifadesi kullanmanız yararlı olacaktır.

· Çocuğun okula başlayacağı fikrine öncelikle anne baba alışmalı, ilk günlerin çocuk için zor olabileceğini kabul etmelidir.

· Anne baba olarak ne kadar rahat tavırlar içinde olursanız çocuğunuzda o kadar rahatlayacaktır. Çocuğunuz, kaygı duyduğu, canı sıkıldığı her durumda ne kadar endişelendiğinizi anlamak için size bakacak ve endişeli olduğunuzu gördüğünde , kendi korkularının yerinde olduğunu doğrulayacaktır. Kaygı bulaşıcıdır. Bu nedenle sakin ve rahat olmaya çalışın.

· Okul çıkışında onu tam zamanında alacağınızı ya da servise bineceğini, evde onu karşılayacağınızı ona açıklayın. Sizin dışınızda birisi karşılayacaksa bunun bilgisini verin.

· Anaokuluna bıraktığınızda vedalaşmayı kısa tutun. Birkaç kez geri dönmeyin.

· Anaokuluna yeni başladığı günlerde çocuğunuza çok sorular sormak yerine, anlattıklarını dinlemek ve onunla gurur duyduğunuzu, mutlu olduğunuzu belirtmek faydalı olacaktır. Çocuğun olumsuz duygu ve düşünceleri varsa onları anlatmasına olanak verin. Ancak sorgulamayın. Duygularını anladığınızı hissettirin. Anlaşıldığını hissetmek çocuğu rahatlatacaktır.

· Çocuğunuzun kişilik özellikleri, hassas olduğu durumlar, sevdiği oyunlar hakkında öğretmenini bilgilendirin. Bu şekilde öğretmeni, çocuğunuzla daha hızlı iletişim kuracaktır.

· Çocuğunuzun okulla ilgili , yemek yedirilen ya da uyutulan bir yer düşüncesine sahip olmaması için oryantasyon sürecinde yemek ve uyku gibi aktiviteler ertelenmelidir.

· Giyeceği kıyafetleri seçmesine izin verilerek okul çantasını birlikte hazırlayabilirsiniz.

· Çocuk anneye çok bağlı ise uyum sürecinde başka bir aile ferdi görev almalıdır.

· Oryantasyon döneminde ev ortamındaki rutinlerde değişiklik yapmamalısınız.

· Çocuğunuzun okuldayken gideceğiniz yerleri ya da evinize davetli misafirleri onun yanındayken anlatmayın, aklı evde ve sizde kalacağından huzursuz olacaktır.

· Çocuğunuz eve geldiğinde kaygı yaratacak sorular sormayın.

· Evde yaptırılamayan durumlar için okulu tehdit amacı olarak kullanmayın. ‘Şunu yapmazsan öğretmenine söylerim.’ gibi.

· Çocuğunuz okula gitmemek için ısrar ediyorsa net ve kararlı bir şekilde ‘Anne-babalar işe gider, çocuklar okula gider.’ cümlesini sık sık söyleyin.

 

 

· Anaokuluna yeni başladığı günlerde bir sorun yaşanırsa bu problemin zaman içinde düzeleceğine inanmak ve durumun doğallığını düşünerek abartılı tepki ve çözüm arayışları denememek faydalı olacaktır.

· Tüm bunlara rağmen bazı çocukların alışma süreci çok uzayabilir. Böyle durumlarda sınıf öğretmeni ve çocuğun gözlemlerini yapıp raporlayan uzmandan yardım almalısınız. Kaygılarınızı çocuğa yansıtmadan uzman kişi, yönetim ve öğretmen ile paylaşırsanız çözüm olasılıkları artacaktır.

· Çocuğunuzu emanet ettiğiniz kuruma, güven duyun ki çocuğunuz da kendisini güvende hissetsin.

Liste Başlık 3
Bu öğe hakkında insanlara bilgi verin. Bu öğeyi ilginç kılan nedir? Insanların yapmasını istediğiniz işlem için gerekli bilgileri verin.
Liste Başlık 1
Bu öğe hakkında insanlara bilgi verin. Bu öğeyi ilginç kılan nedir? Insanların yapmasını istediğiniz işlem için gerekli bilgileri verin.
Liste Başlık 2
Bu öğe hakkında insanlara bilgi verin. Bu öğeyi ilginç kılan nedir? Insanların yapmasını istediğiniz işlem için gerekli bilgileri verin.
Liste Başlık 3
Bu öğe hakkında insanlara bilgi verin. Bu öğeyi ilginç kılan nedir? Insanların yapmasını istediğiniz işlem için gerekli bilgileri verin.
0216 634 39 39
0532 634 79 39
Atakent Mah. Abdi İpekçi Sk. No: 22 Ümraniye / İstanbul